فصل چهار 4 گودبرداری ، قسمت 9 ( تدریس بروش موضوعی ) ، گود یافت آباد ، بازخوانی پرونده ریزش ساختمان همجواری بر اثر گودبرداری غیر اصولی در منطقه یافت آباد تهران و فوت چهار نفر در سال ۱۳۹۳ ، خلاصه پرونده گود یافت آباد و نکات قابل تامل آن در رابطه با مهندس ناظر ، خلاصه پرونده گود یافت آباد و نکات قابل تامل آن در رابطه با صاحب زمین و سازنده

فصل چهار 4 گودبرداری ، قسمت 9 ( تدریس بروش موضوعی ) ، گود یافت آباد ، بازخوانی پرونده ریزش ساختمان همجواری بر اثر گودبرداری غیر اصولی در منطقه یافت آباد تهران و فوت چهار نفر در سال ۱۳۹۳ ، خلاصه پرونده گود یافت آباد و نکات قابل تامل آن در رابطه با مهندس ناظر ، خلاصه پرونده گود یافت آباد و نکات قابل تامل آن در رابطه با صاحب زمین و سازنده1 min read

حقوق مهندسی ایران

دوره آموزش جامع حقوق مهندسی درساخت و ساز شهری ایران ( تدریس بروش موضوعی ) پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران مهندس کامیارمیررضوی

 

گودبرداری فصل چهارم قسمت 9 گود یافت آباد

  • بازخوانی پرونده ریزش ساختمان همجواری بر اثر گودبرداری غیر اصولی در منطقه یافت آباد تهران و فوت چهار نفر در سال ۱۳۹۳

  • خلاصه پرونده گود یافت آباد و نکات قابل تامل آن در رابطه با مهندس ناظر

  • خلاصه پرونده گود یافت آباد و نکات قابل تامل آن در رابطه با صاحب زمین و سازنده

 

 

خلاصه ای از پرونده گود یافت آباد

در خرداد ماه سال 1393 عملیات گودبرداری برای احداث ساختمانی جدید که ناشی از انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت بود به عمق حدود 70cm انجام شد. با توجه به اینکه متراژ پروانه ساختمانی کمتر از 1500 متر مربع بود سازنده (سرمایه گذار) که فوق دیپلم حسابداری بود علی رغم اخطار شفاهی مهندس ناظر مبنی بر برنداشتن سپر خاکیه طرف همسایه ها، بدون اجرای سازه نگهبان در یک روز تعطیل اقدام به برداشتن سپر خاکی نموده و تنها چند ساعت پس از آن میلگردهای فونداسیون را بدون استفاده از جرثقیل (با استفاده از روش اشتباه هل دادن میلگردها از روی تریلی) تخلیه نموده و فقط چند ساعت بعد ساختمان همجواری ریزش کرده که موجب فوت چهار نفر از همسایه ها میگردد.

نکات حائز اهمیت حادثه فوق:

1- اسلحه مهندس ناظر قلم اوست؛ این بدان معناست که قدرت مهندس ناظر آنقدر زیاد است که نیازی به درگیری لفظی یا فیزیکی با مالک/مجری ندارد و تنها کافی است وی با داشتن دانش فنی و حقوقی کافی مکاتبات خود را به جهت جلوگیری از حوادث و یا تبرئه شدن در صورت بروز حوادث به نحوه احسن انجام دهد.

2- در صورتی که در مرحله تخریب و یا گودبرداری احساس خطر کردید می بایستی مطابق مراحل آموزش داده شده در این کانال اقدام کنید تا اولا از وقوع حوادث جلوگیری شود و ثانیا در صورت اهمال کاری سازنده/مجری شما بعنوان مهندس ناظر گیر نیافتید و تبرئه شوید.

لذا شایسته است حتما به مراکز زیر با نگارش نامه (گزارش توجیهی) اقدام کنید:

سازمان نظام مهندسی ساختمان، آتش نشانی، شهرداری منطقه و رونوشت نامه به شهرداری ناحیه، کلانتری محل، وزارت راه و شهرسازی، اداره کار و هر جایی که فکر میکنید میتواند به جهت جلوگیری از ریزش ساختمان همجواری اقدام موثری انجام دهد.

3- در حالتی که پروژه شما در روزهای پایانی سال و نزدیک به ایام تعطیلات نوروز به مرحله گودبرداری رسیده است می بایستی با تهیه دستورکار مرحله گودبرداری مراحل اجرای کار را به مجری/مالک تفهیم نموده و روی تصویر دستورکار خود از آن ها رسید موجه بگیرید.

(یعنی مالک/سازنده با خط خود بنویسند”اصل دستورکار به اینجانب …. ابلاغ و تفیهم شد”و نام و نام خانوادگی خودشان را نیز نوشته، تاریخ بزنند و امضا کنند)

ضمنا در دستورکار مینویسید که با توجه به اینکه در ایام تعطیل دسترسی به مراکز امداد و نجات مشکل است، لذا مالک/مجری اجازه خاکبرداری و گودبرداری را در ایام تعطیلات ندارد. همچنین یک گزارش مرحله ای جدید (تخریب یا گودبرداری) در سیستم شهرداری ثبت نموده که در آن مجددا به موضوع صدرالذکر اشاره کرده و دستورکار رسید شده توسط مالک/مجری را به پیوست آن ثبت سیستمی شهرداری میکنید.

*لازم به توضیح است که نمونه دستورکارهای گوناگونی در همین فصل گودبرداری در کانال “حقوق مهندسی” جهت استفاده شما عزیزان قرار داده شده است.

4- ترجیحا در زمانی که پروژه ساختمانی تحت نظارت شما در مرحله تخریب و یا گودبرداری است، مسافرت نروید و حتما هر از گاهی به ساختمان سر بزنید.

5- صاحبان زمین می بایستی حتی الامکان “قرارداد مشارکت در ساخت” خود را با مهندسین دارای پروانه مجری از وزارت راه و شهرسازی امضا نمایند تا درصورت بروز حوادثی مثل گود یافت آباد درصد تقصیر نگیرند یا اگر بنا بر سلیقه شان فرد مشارکت در ساخت کننده فاقد پروانه مجری بود،

حتما در قراردادشان بندی با جمله بندی زیر اضافه نمایند:

“نظر به اینکه آقای … پروانه اجرای ساختمان ندارد و بعنوان سرمایه گذار قرارداد حاضر میباشد، لذا ایشان اجازه دخالت در امر ساخت را ندارد و می بایستی کار ساخت ساختمان را به مهندس مجری صاحب پروانه اجرا از سازمان نظام مهندسی ساختمان واگذار نماید. بدیهی است درصورتی که ایشان از مفاد این بند تخطی نماید، کلیه مسئولیت های حقوقی و کیفری ناشی از هرگونه خسارتی و جبران ضرر و زیان های مادی و معنوی آن بر عهده وی می باشد.”

6- در جایگاه مهندس ناظر حتما و حتما شماره تلفن موبایل خود را به حداقل 2نفر از همسایه ها (ترجیحا همسایه هایی که عملیات تخریب و یا گودبرداری می تواند برای ملکشان ایجاد خطر کند) بدهید و از ایشان بخواهید تا به جهت حفظ منافعشان و جلوگیری از بروز هرگونه خطری کوچکترین فعل و انفعالی در کارگاه را به اطلاع شما برسانند تا در جریان امورات باشید.

7- طبق مقررات ملی ساختمان هرگونه خاکبرداری پایین تر از تراز شالوده ساختمان های مجاور و یا تراز خیابان گودبرداری محسوب می شود، لذا به هیچ وجه گودهای کوچک و با عمق کم را دست کم نگیرید.

8- برداشتن قسمت هایی از سپر خاکی به جهت در آوردن پای ستون ها و یا الزامات دیگر با ماشین آلات خاکبرداری مثل بیل مکانیکی، بابکت و غیره (بخاطر ایجاد لرزش در محل) کلا و جزا ممنوع است و درصورتی که تشخیص دادید در آوردن جای ستون ها آسیبی به ساختمان های مجاور نمیزند این کار را فقط بصورت دستی با کارگر وبا بیل و کلنگ مجاز بدانید.

9- یادتان باشد که تنها یک حادثه کوچک میتواند سرنوشت شما را برای همیشه تحت الشعاع خود قرار دهد، لذا رحم شما در جایگاه مهندس ناظر به مالک/سازنده می بایستی به اندازه ی “باران تابستانه” باشد.

10- بیمه نامه مسئولیت حرفه ای را نادیده نگیرید که ناجی خیلی از مهندسین شده و میشود.

 

قصه نویس ما خداست
دانه هایمان را می کاریم
در هر زمینی
و
زیرهرآسمانی
حتی اگر روزی نباشیم
نگران دانه هایمان نباید باشیم
باران با پاکیش ، نشان خواهد داد،دانه هایی که ما کاشته ایم، کجاست

بی منت ، ببخشیم

سایت پشتیبان مرجع حقوق مهندسی ایران www.iela.ir

Iran Engineering Law Authority

حقوق مهندسی ایران
این صفحه را در شبکه های اجتماعی با دوستان و همکارانتان به اشتراک بگذارید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.